Köyümüz hakkındaki bilgiler 1969 yılında Maçka'da çıkan yangın sonucu kaybolmuştur.Maçka tapu sicil müdürlüğünün 1972 yılı tarihli kararına göre çıkarılan bilgiler şu şekildedir.Maçka ilçesi Esiroğlu bucağına bağlı(Hozarı)köyü 1954 yılında iki köy haline getirilerek müstakil Gayretli ve Hızarlı köyleri meydana getirilmiştir.Bu iki köyü orta kısmından geçen Melese ırmağı ikiye ayırır.Köyümüz sınırları doğudan Trabzon-Erzurum Şose batıdan Kılıç kıran,sıra taşlar üstü ve Melese ırmağının başlangıç noktası kuzeyden Ekşioğlu ırmağı,İzaksa köy karakol yolu ve Öğütlü köyü güneyde ise Melese ırmağı arasında yer almaktadır.
Bu bilgiler maçka kaymakamlığından Süleyman KALAYCI tarafından döküman olarak imza karşılığı temin
edilmiştir.
COĞRAFİ DURUM
Hızarlı köyü Maçka ilçesinin doğusundadır.Köyün doğusunda değirmendere , batısında sakızlı köyü(MUHACENA),kuzeyinde öğütlü köyü(GURYENİ),güneyinde ise gayretli köyü(HOZARİ) bulunur. Köyümüz maçka trabzon yolu üzerinde şirin bir köydür.Köyümüz hoş bir manzaraya sahiptir. Tüm Maçka vadisi köyümüzden görünmektedir.Gayretli köyü ile sınırlarımızı belirleyen melese deresi köyün tek akarsuyudur. Kendine göre su kaynakları yeterlidir. Köyümüz sık ve uzun çam ağaçları ile çevrili temiz havası ile şirin bir köydür.
TARIM
Köyün geçimi fındık üretimine dayanır. köyümüz yüksek yerleşim yerinde olduğu için ekilebilir tarım alanları yoktur bu yüzden köyümüzün genelinde fındık üretimi vardır.köyümüz halkı kendi bahçelerinde ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı çeşitli sebzelerde yetiştirir.
GÖÇ
Köyümüzde diğer köyler gibi çok göç vermiştir.Göç edilen yerler itibarı ile İstanbul/Üsküdar/yavuztürk mahallesi başta gelir.Türkiyenin çeşitli illerinde yaşayan hemşerilerimiz vardır.Bazı hemşerilerimiz yurt dışında geçimini sağlamak için buralara çalışmayada gitmişlerdir.Yaz aylarında köyümüze hatırı sayılır bir dönüş olur.Hem stres atarlar hem de memleket özlemini giderirler. Yazlıkçılar köye güzel evler yapmaktadırlar. Köyümüzün görünümü de gün geçtikçe güzelleşmeye başlamıştır ve bundan sonra da daha güzelleşeceği anlaşılmaktadır.
KÖYDEKİ SÜLALELER
Kalaycılar, Öztürkler, İskurtlar, Turanlar, Benliler, Cavrarlar, Kongurlar, Süngerler, Nazlılar, Parçalılar,
EĞİTİM-SAĞLIK
Köyde ilkokulumuz yoktur Maçka ilçesine taşımalı eğitim yapılmaktadır. Sağlık işleri, Maçka ve Trabzonda yapılmaktadır köyümzün okuma oranı %99 dur.
SEMTLERİMİZ
Rasmiyenin camlığı,Karamanları çimeni ,Harmanlar ,Ağanın kıranı ,Arabahunun kıranı ,Raşi ,Kör ömerler ,Nazımın döneği,Kuyrugun taşı ,Ragan,Ela,Kıran,Kurna
ULAŞIM
Köyümüzün ulaşımı,Maçka ilçesine 10 km,Trabzon'a 25 km'dir.Köyümüz maçka trabzon yolu üzerinde bulunmaktadır.
NÜFÜS
2000 sayımına göre köyümüzün nüfusu 153 civarındadır.